Skica1

Poštovani bikeri, branitelji i ostali……Čast mi je prikazati napredak radova po našoj inicijativi. Sportski moto klub „Golubica“ Vukovar osnovan je na Dan Sv. Ante 13. lipnja 2009. godine, od kada djelujemo edukativno i humanitarno, po čemu smo poznati u Hrvatskoj i šire. Pomogli ste nam u prikupljanju 5000+ potpisa za osnivanje Centra za autizam, sa nama vozite Vukovarske motomrazove i pomažete nam i u tome koliko možete, itd….

Tijekom ove godine, odlučili smo znatno doprinijeti u korist i promicanje naše Županije, općine Bogdanovci, svih mještana i mladih, promicanje istine o Domovinskom ratu i razini stradavanja, kao i ruralnom, povijesnom i kulturno-umjetničkom značenju. Jedan od ciljeva je i taj da se obljetnica punih 25 godina od stradanja Bogdanovaca poprati punom snagom uz ovaj projekt: političkom, medijskom i javnom, te doprinese daljnjem razvoju Bogdanovaca i većem medijskom prostoru i značenju nego su Bogdanovci do sada imali, a svakako su zaslužili, bez svojatanja zasluga ili unošenja razdora u braniteljski i domoljubni dio populacije. Isti projekt će svakako pomoći i stvaranju daljnjih korisnih kontakata u RH i svijetu.
Naš moto klub radi na izgradnji Spomen doma Bogdanovci na osiguranoj i za tu svrhu namijenjenoj lokaciji. Isti projekt provodimo uz Vašu pomoć, uz aktivno sudjelovanje branitelja bikera iz Hrvatske i inozemstva, u djelo sa članovima OO UHDDR Bogdanovci do 25-te obljetnice slamanja obrane mjesta Bogdanovci, tj. svečanog otvorenja Spomen doma dana 10.11.2016. godine. Na fotografijama možete pratiti radove. Dopunjavat ćemo ih.

 

 

 

Svi MK koji su nam pomogli i pomognu,koji su dali svoj doprinos izgradnji i opremanju istog, imaju zasluženo svoje mjesto na “zlatnoj” ploči na ulazu u Spomen dom kao MK (odmah iznad Spomen knjige) . Otvorenje je za godišnjicu pada Bogdanovaca dana 10.11.2016. godine, o čemu ću vas dodatno izvijestiti, a tom prilikom ćemo predati ključeve Spomen doma koji su gradili bikeri i dragovoljci DR-a općini Bogdanovci. 3 D animirani prikaz Doma možete vidjeti na našoj web stranici:http://mk-golubica.hr ili u ovom albumu. Napominjem da su nam Bogdanovci dali prostor za naš klub house, koji će biti u istom objektu iznad Spomen doma.

Do sada su svoje novčane i radne priloge (od moto klubova) dali, redoslijedom: MK Hrvatski vuk Piškorevci Boris Josipa Saiti, Udruga bikera Rokovci-Andrijaševci Zlatko Blažinkov, MK 4. Gardijska Split Zlatko Borojević, MK Veterani SiB Darko Zec, MK Vukovar Širić Zlatko Širić i MK Gladijatori Vladek Majer. Trenutno čekamo i ostatak ponuđene pomoći od moto klubova iz RH i inozemstva (neću imenovati da ne bude da to radim u svrhu prozivanja, ali nadam se da će ih ovo podsjetiti 🙂 ). Zahvaljujem se njima i drugima koji su nas pomogli – Grad Vukovar Ivan Penava , obrt 032, Kontoar d.o.o. Mirela Glavaš, prijatelji iz Ravne Gore Dalibor Belobrajdić, Laser d.o.o, Biker radio, Vinkoprom, te onima koje neću navoditi ali smo ih isplatili za njihov trud. Ako smo nekoga sada i zaboravili, na kraju svega će biti tamo gdje trebaju.

Volili bi, kada bi skupili donacija toliko da višak možemo uplatiti za Vukovarski vodotoranja, a dio ostaviti za vanjski dio Spomen doma – za iduću godinu. Molimo Vas, podijelite ovaj album na vašim profilima. Možda ga pogledaju oni koji imaju novca toliko da sa njim mogu napraviti dobro djelo.

Naši članovi su se uključili u akciju prikupljanja vjerodostojnih podataka, izvođača i pomoći u radu. Rade se paneli, prikupljaju podaci,fotografije….

Zašto radimo Spomen dom u Bogdanovcima?

Bogdanovci, kao bogato mjesto naseljeno ponosnim hrvatskim stanovništvom koji su njegovali i promicali vjeru i običaje hrvatskog naroda, simbol hrvatskog otpora i vrata Vukovara, kroz borbe i okupacijom mjesta Bogdanovci 1991. godine postalo je stratište za oko 130 žrtava. U II. svjetskom ratu i poraću ubijen je 61 Bogdanovčanin. Do sada još nisu pronađeni posmrtni ostaci više osoba, a većinom se radilo o ranjenicima, starcima i civilima koji su ostali u okruženju. Bogdanovci su jednim dijelom bili nastanjeni albanskim stanovništvom, od kojih su mnogi ostali u Bogdanovcima do mučke smrti, a samim time su Bogdanovci mjesto u kojem je u Domovinskom ratu ranjeno i smrtno stradalo najviše Albanaca na području čitave RH.
U svibnju 1991. godine goloruki mještani svojim jedinstvom i masovnim okupljanjem spriječili su prolaz tenkovima tzv. JNA u pravcu Vukovara, te izvršili postrojavanje dragovoljnih odreda u Bogdanovačkoj doli. Grad Vukovar održao se u 100 dana opsade zahvaljujući postojanju “Kukuruznog puta” (Puta spasa) kao jedinom vezom kojom je u Vukovar dolazila pomoć i logistika. Padom toga puta i slomom obrane mjesta Bogdanovci dana 10. studenog 1991. godine, u narednih tjedan dana slomljen je i zadnji otpor grada Vukovara. Dana 10. studenoga 1991. godine mjesto Bogdanovci je u potpunosti opkoljeno, a napad je izveden sa nekoliko stotina tenkova, borbenih vozila, kamiona i transportera i više stotina pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, koji su ušli u kolonama u mjesto iz pravca centra Vukovara, pravca četničkog uporišta Petrova gora – Vukovar, iz pravca Petrovaca, iz pravca Marinaca, iz pravca Bršadina i Budžaka – Vukovar, krećući se po prilaznim cestama, poljima, šumom i dolinom rijeke Vuke. Malobrojni branitelji bez streljiva i protuoklopnih sredstava do zadnjeg su pokušavali zadržati Bogdanovci kako bi se stanovništvo evakuiralo, kao i lakši i teški ranjenici iz sanitetskog stacionara. Dio branitelja do kraja je uspjelo povesti lakše ranjenike u proboj u kojem je u poznatoj “HOS-ovoj štafeti smrti” kroz minska polja i zasjede neprijatelja pod artiljerijskom i vatrom iz pješačkog naoružanja, tek manji broj uspio izaći na slobodni dio RH u pravcu Nuštra. Malobrojni civili uspjeli su se uz velike žrtve spasiti probojem kroz minska polja. Svi branitelji, civili, ranjenici, zarobljeni su, zlostavljani, mučeni i pobijeni u samom mjestu, živi popaljeni u kućama, tek mali dio nakon zlostavljanja i mučenja završio je u srpskim logorima. Postoje i podaci o silovanjima. Tijela do sada pronađenih žrtava nađeni su na području Bogdanovaca u masovnim i pojedinačnim grobnicama, ali čak i u grobnicama na Novom groblju u Vukovaru i Šidu. Mjesto Bogdanovci je zatim skroz uništeno: kuća po kuća rušene su direktnim ispaljivanjem tenkovskih projektila iz blizine od strane tzv. JNA, nakon izvršenih ubojstava opljačkane su i paljene. Katolička crkva sravnjena je do tla, bez temelja.
Do sada, u sklopu objekta općine, postoji Spomen soba 4×4 m, neprikladna kao takva i nedostupna posjetiteljima iz cijelog svijeta u bilo koje doba.
Udruge, Sportski moto klub “Golubica” Vukovar i Općinski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci, na inicijativu Moto kluba „Golubica“ Vukovar, zajedno su riješile obilježiti 25-tu godišnjicu stradanja mjesta Bogdanovci osmišljavanjem, realiziranjem ideje i otvaranjem Spomen doma Bogdanovci sa datumom svečanog otvorenja na dan pada mjesta, 10. studenog 2016. godine, od strane Predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar – Kitarović. U našem naumu smo podržani i od albanske nacionalne manjine i općine te mještana Bogdanovaca, a na otvorenje, kako raspolažemo neslužbenim podacima, dolazi i dio albanske Vlade, kao i Kosova.

PROJEKT SPOMEN DOM BOGDANOVCI:
Projekt obuhvaća vanjski dio cca 200 m2 travnjaka (za iduću godinu), te dvije međusobno povezane prostorije u sklopu objekta općine, utvrđenih dimenzija 450×400 cm + 700×400 cm, enterijer i eksterijer.
Od Vas molimo aktivnu pomoć u vidu financijske potpore u bilo kojem Vama mogućem iznosu, ili u Vašim proizvodima.
Također Vas molimo da nas što prije po mogućnosti izvijestite o podršci i u kojem obimu, kako bi SMK “Golubica” nastavila sa aktivnostima u zemlji i inozemstvu, kako bi naš moto klub zajedno sa OO UHDDR Bogdanovci mogao što prije realizirati projekt i radova u tijeku, obzirom na mali vremenski rok do godišnjice.

 

IBAN Sportskog moto kluba “Golubica” Vukovar je naveden ispod kao i drugi podaci o klubu, uz uplatu molimo napisati naznaku “Donacija Spomen dom Bogdanovci”.

SPORTSKI MOTO KLUB „GOLUBICA“ VUKOVAR
Trpinjska cesta 249, Vukovar ,OIB : 51072453442 mob: 98 336 506
e-mail:mk.golubica@yahoo.com
IBAN:HR08 23400091110686266 SWIFT CODE: PBZGHR2X
web: http://mk-golubica.hr/

U albumu je i dio dokumentacije za Spomen dom Bogdanovci na uvid, a 3D prikaz možete vidjeti na našoj web stranici (www.mk-golubica.hr).

Unaprijed zahvaljujemo na pomoći!

U slučaju potrebe, molimo kontaktirati predsjednika kluba, Nenada Barinić, putem e-maila: mk.golubica@yahoo.com ili b.nenad.b@gmail.com, ili na broj mobitela: +385 98 336 506, ili koordinatora na projektu, gđu Andreju Jurić, broj mobitela: +385 98 811 626.

PROJEKT SPOMEN DOM BOGDANOVCI