003 spomen dom raspored

Bogdanovci, kao bogato mjesto naseljeno ponosnim hrvatskim stanovništvom koji su njegovali i promicali vjeru i običaje hrvatskog naroda, simbol hrvatskog otpora i vrata Vukovara, kroz borbe i okupacijom mjesta Bogdanovci 1991. godine postalo je stratište za oko 100 žrtava. U II. svjetskom ratu i poraću ubijen je 61 Bogdanovčanin. Do sada još nisu pronađeni posmrtni ostaci više osoba, a većinom se radilo o ranjenicima, starcima i civilima koji su ostali u okruženju. Bogdanovci su jednim dijelom bili nastanjeni albanskim stanovništvom, od kojih su mnogi ostali u Bogdanovcima do mučke smrti, a samim time su Bogdanovci mjesto u kojem je u Domovinskom ratu ranjeno i smrtno stradalo najviše Albanaca na području čitave RH.

U svibnju 1991. godine goloruki mještani svojim jedinstvom i masovnim okupljanjem spriječili su prolaz tenkovima tzv. JNA u pravcu Vukovara, te izvršili postrojavanje dragovoljnih odreda u Bogdanovačkoj doli. Grad Vukovar održao se u 100 dana opsade zahvaljujući postojanju “Kukuruznog puta” (Puta spasa) kao jedinom vezom kojom je u Vukovar dolazila pomoć i logistika. Padom toga puta i slomom obrane mjesta Bogdanovci dana 10. studenog 1991. godine, u narednih tjedan dana slomljen je i zadnji otpor grada Vukovara. Zahvaljujući neprijateljskoj propagandi, Bogdanovci su proglašeni “najvećim ustaškim uporištem u kojem se nalazi najmanje 1000 pripadnika posebno oružjem i oruđem opremljenih te obučenih specijalnih postrojbi, plaćenika iz cijelog svijeta, MUP-ovaca, ZNG (zengi) i HOS-ovaca”, dana 10. studenoga 1991. godine mjesto Bogdanovci su u potpunosti opkoljeni, bombardirani i zauzeti. Okruženje i napad je izveden sa nekoliko stotina tenkova, borbenih vozila, kamiona i transportera i više stotina pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, koji su ušli u kolonama u mjesto iz pravca centra Vukovara, pravca četničkog uporišta Petrova gora – Vukovar, iz pravca Petrovaca, iz pravca Marinaca, iz pravca Bršadina i Budžaka – Vukovar, krećući se po prilaznim cestama, poljima, šumom i dolinom rijeke Vuke. Malobrojni branitelji bez streljiva i protuoklopnih sredstava do zadnjeg su pokušavali zadržati Bogdanovci kako bi se stanovništvo evakuiralo, kao i lakši i teški ranjenici iz sanitetskog stacionara. Dio branitelja do kraja je uspjelo povesti lakše ranjenike u proboj u kojem je u poznatoj “HOS-ovoj štafeti smrti” kroz minska polja i zasjede neprijatelja pod artiljerijskom i vatrom iz pješačkog naoružanja, tek manji broj uspio izaći na slobodni dio RH u pravcu Nuštra. Malobrojni civili uspjeli su se uz velike žrtve spasiti probojem kroz minska polja. Svi branitelji, civili, ranjenici, zarobljeni su, zlostavljani, mučeni i pobijeni u samom mjestu, živi popaljeni u kućama, tek mali dio nakon zlostavljanja i mučenja završio je u srpskim logorima. Postoje i podaci o silovanjima. Tijela do sada pronađenih žrtava nađeni su na području Bogdanovaca u masovnim i pojedinačnim grobnicama, ali čak i u grobnicama na Novom groblju u Vukovaru i Šidu. Mjesto Bogdanovci je zatim skroz uništeno: kuća po kuća rušene su direktnim ispaljivanjem tenkovskih projektila iz blizine od strane tzv. JNA, nakon izvršenih ubojstava opljačkane su i paljene. Katolička crkva sravnjena je do tla, bez temelja.

 

Do sada, u sklopu objekta općine, postoji Spomen soba 4×4 m, neprikladna kao takva i nedostupna posjetiteljima iz cijelog svijeta u bilo koje doba.

 

Udruge Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci zajedno sa Sportskim moto klubom “Golubica” Vukovar riješile su obilježiti 25-tu godišnjicu stradanja mjesta Bogdanovci osmišljavanjem, realiziranjem ideje i otvaranjem Spomen doma Bogdanovci sa datumom svečanog otvorenja na dan pada mjesta, 10. studenog 2016. godine, od strane Predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar – Kitarović.

 

Projekt obuhvaća dvije međusobno povezane prostorije u sklopu objekta općine, utvrđenih dimenzija 450×400 cm + 700×400 cm, sa mogućnošću proširenja dodatnih 200×800 cm čitavom dužinom kao eventualne treće prostorije, enterijer i eksterijer.

Svi donatori bit će upisani na ploči u Spomen domu Bogdanovci, a bude li neutrošenih sredstava, ona će biti donirana za obnovu vukovarskog vodotornja.

AKCIJA VUKOVARSKOG MOTO KLUBA „GOLUBICA“ ZA 25. OBLJETNICU RATNOG STRADANJA BOGDANOVACA