Dana 10.11.2016. godine, u Bogdanovcima je otvorenje Spomen doma Bogdanovci u sklopu obilježavanja tužne 25-te obljetnice okupacije Bogdanovaca 10.11.1991. godine, sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca, kao i dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu.

Spomen dom Bogdanovci zamisao je i projekt Sportskog moto kluba „Golubica“ Vukovar, koji provode na neobičan način zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci. Sportski moto klub „Golubica“ Vukovar, koji je inače poznat kao moto klub humanitarnog djelovanja, nakon razrađivanja kompletne ideje, zamolio je za pomoć branitelje bikere iz hrvatskih i inozemnih moto klubova da svojim donacijama od srca pomognu realizaciju, obzirom da jedna takva zamisao nije imala šanse proći na natječajima, niti je bilo vremena i mogućnosti. Naime, projekt je zamišljen i odmah se krenulo u realizaciju u ožujku ove godine, sa rokom dovršenja radova do 09.11.2016. godine, dan prije otvorenja!!! ….i sa namjerom da izgradnja ne košta milione….. Malo po malo, na razne načine – moto klubovi i bikeri, pojedinci, prijatelji SMK „Golubica“ Vukovar i pojedine firme pomogli su ovaj projekt, koji se i dalje radi sa nezavršenom financijskom konstrukcijom, nadajući se da će po završetku svih radova isplatiti sve radove. U rad sa bikerima uključili su se i članovi Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci. Obzirom da je ovaj moto klub stekao i nije iznevjerio ukazano povjerenje javnosti humanitarnim djelovanjem na visokoj razini i sa puno ostvarenih rezultata (5000+ potpisa za osnivanje Centra za autizam Slavonije i Baranje, Vukovarski motomrazovi za sve udruge za osobe sa posebnim potrebama u Vukovaru, razne akcije, razne edukacije iz sigurnosti u prometu na cestama itd.), cure i dečki iz kluba odvažili su se na ovaj projekt.

 

 

 

Poveznica između stripa i ilustracije u Domovinskom ratu postoji odavno, a Spomen dom je zamišljen kao mjesto koje povezuje Domovinski rat i umjetnost. U sklopu doma se nalaze kiparski radovi mladog polaznika Umjetničke akademije u Splitu Dina Vejnovića i zapovjednika Bogdanovaca Ivana Matkovića-Laste (jedan je rađen po predlošku Nenada Barinića), te paneli na kojima se nalaze ilustracije i strip nizovi istog autora. Jedan od više zahtjevnih panela je kadar iz stripa, sa balončićima sa tekstom, a zanimljiv je jer je autor koristeći se tlocrtom sela Bogdanovci nacrtao kompletno selo sa svim ulicama, svakom kućom i poljem u blizini kako bi prikazao svu silinu finalnog osvajačkog napada srpskih paravojnih postrojbi na dan 10.11.1991. godine. Ulazna vrata u Spomen dom Bogdanovci su umjetnička instalacija Nenada Barinića….. Zanimljivo je da Bogdanovci iz tlocrta tvore izgled TAU, koji se u Domu pojavljuje na više načina. Općenito je kroz projekt vidljivo da strip i ilustracija tvore koncept Doma.

9f618f1b3fd7019e896872f8b3e69a78

Spomen dom će članovi Sportskog moto kluba “Golubica” Vukovar zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci predati Općini Bogdanovci u sklopu protokola.

Spomen dom Bogdanovci – spoj povijesti i raznih grana umjetnosti