Moto klub Golubica sudjelovao je ove godine u akciji Moto kluba Veterani Croatia. Više o tome pročitajte u tekstu ispod.

Moto klub Veterani Croatia (MKVC) je i ove godine organizirao izradu i donošenje Spomen kamenja koje se postavlja na Zid sjećanja u Parku sjećanja kod crkve Hrvatskih mučenika na Udbini na Dan hrvatskih mučenika.
Kako više ne možemo dobiti smještaj u vojarni „Josip Jović“ u Podudbini sve više članova MKVC iz cijele Hrvatske i Europe dolaze dan ranije na sveto mjestu za Hrvatsku, za hrvatsku povijest i smješta se u privatne apartmane na Udbini i okolici.
I ove godine odlučili smo da ćemo prikupljati Spomen kamenje iz mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata. Tako smo već na samom početku godine kontaktirali osamnaest (25) predstavnika lokalnih zajednica i predstavnike civilnih udruga u čitavoj Hrvatskoj gdje postoje masovne grobnice iz Domovinskog rata kako bi se uključili u izradu spomen kamenje. Samo su dvoje (2) predstavnika lokalnih zajednica i samouprave sudjelovali u izradi i to iz Vukovara (gradonačelnik Ivan Penava, dva spomen kamena) i Bogdanovci (načelnik općine Marko Barun, četiri spomen kamena). Zahvaljujemo Vam se na suradnji.
MKVC je ove godine organizirao izradu slijedeće spomen kamenje:
1. PETROVCI – 1991.- BOGDANOVCl
2. BOGDANOVCI MJESNO GROBLJE – 1991. – BOGDANOVCI
3. BOGDANOVCI – 1991. – BOGDANOVCI
4. SVINJAREVCI – 1991. – BOGDANOVCI
5. VUČEDOLSKI VINOGRADI – VUKOVAR – 1991
6. NOVO GROBLJE – VUKOVAR – 1991.
7. 25. LISTOPAD 1991. – TORDINCI
8. GORNJA BUČICA – 1991. – GLINA
9. GORNJE TABORIŠTE – 1991 – GLINA
10. SELO DUSINA – 26.01.1993. – BUSOVAČA/ZENICA
11. SELO ŠUŠANJ – 08.06.1993. – ZENICA
12. GALICA – VLAŠIĆ – 15.05.1992. G. – TRAVNIK
13. ŽEPČE – KISELJAK – 16.08.1993.

Nakon dužeg vremena, novi članovi MKVC iz BiH donijeli su četiri spomen kamenja iz BiH. Hvala im na tome.
Ostali hodočasnici dostavili su još nekoliko spomen kamena i to:
14. KOLIBARSKI PUT – 08.09.1992. – SLAVONSKI BROD
15. 30.09.1992. – ORIOVAC
16. BASTAJRSKI BRĐANI – 1991.
17. BUBAN BUNAR – 1945 – GRAD ĐAKOVO
18. SVEČ. DRAGO DUJMUŠIĆ – ŽRTVA KOMUNIZMA – 7. LISTOPADA 1943. – PAR SELO
19. ŽUPA SV. MIHOVILA – LIŠANE – 1991 – 1995

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup.
Zahvaljujemo se bikerima koji su iz drugih moto klubova i free bikeri sudjelovali na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

Nakon euharistijskog slavlja članovi MKVC, članovi njihove obitelji i prijatelji MKVC u Crkvi hrvatskih mučenika primili su medaljon sv. Benedikta, zaštitnika Europe.
Medaljon sv. Benedikta nije talisman koji ima moć udaljiti poteškoće i probleme iz našeg života. On je sredstvo koje nam može pomoći u našem životu, u našem kršćanskom hodu za Kristom. Svojim nas sadržajem stalno podsjeća na Božju ljubav i snagu Kristova križa, važnost molitve i zagovor svetaca. Da bismo se „okoristili“ ovom medaljonom nije dovoljno nositi je oko vrata, u torbi, novčaniku i sl. Koristit će nam onoliko koliko i preko nje bude rasla naša vjera i naše povjerenje u Božju ljubav i zagovor svetog Benedikta. Noseći i propagirajući medaljon sv. Benedikta pozvani smo pružati svjedočanstvo kršćanskog života na koje nas i medaljon upućuje.
Medaljone je udijelio pater Ivan Ike Mandarić pritom kazujući: „Povijest hrvatskih mučenika je duga koliki je hrvatski narod i trajat će mučeništva dokle bude živio i hrvatski narod“, to mučeništvo je najplodonosnije za opstanak nekoga naroda. Narod koji nema mučenika, nema očito ni vjernosti, a onda nema ni budućnosti. Važno je stoga opredjeljivati se iznova i svjedočiti svoju vjeru iznova. Zavjet vjere uvijek iznova polagati. Ovaj znak koji vi odlučujete nositi, zapravo je ponovo: križ je znak opraštanja, to je znak, to je mjesto, to je trenutak kada je meni sve oprošteno, kada sam ja nanovo iznova rođen u opraštanju. Kada je ističem taj križ, zapravo se odlučujem za takav život. Punina smisla nošenje medaljona jest htijenje i želja da se ispunjaju određeni propisi i uvjeti koje je sv. Benedikt donio.“

Slijedeća dodjela medaljona sv. Benedikta je slijedeće godine na istom mjestu i u isto vrijeme.
Medaljoni nisu prenosivi, niti ih itko može preuzeti u ime drugoga, prilikom dodjele.

“Jaši do zida” – akcija u organizaciji MKVC